Οι αντιδράσεις των αγαπημένων προσώπων

Μία διάγνωση για καρκίνο δεν επηρεάζει μόνο τον καρκινοπαθή, αλλά και την οικογένεια και τους φίλους του. Πράγματι, ενώ το 30% περίπου των γυναικών με καρκίνο του μαστού βιώνει σημαντική αγωνία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κάποιας μορφής κατάθλιψη, άγχος ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές, μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι και τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι των καρκινοπαθών, σε ποσοστό περίπου 20%, βιώνουν παρόμοια επίπεδα αγωνίας.1

Διατηρώντας τη σχέση σας με τον σύντροφό σας

Αν έχετε κάποιον σύντροφο, οι ρόλοι στη σχέση σας μπορεί ως κάποιο βαθμό να αλλάξουν. Καθένας μπορεί να αντιδράσει με εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι μπορεί να κάνουν αρνητικές σκέψεις, άλλοι να θέλουν να είναι πάντοτε θετικοί και άλλοι να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται όπως πριν. Όλες αυτές οι διαφορετικές αντιδράσεις ενδέχεται να εξυπηρετούν ως μηχανισμοί αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης. Παρά τις διαφορές στον χαρακτήρα σας, συνήθως το καλύτερο είναι να προσπαθήσετε να είστε ειλικρινείς και να μιλάτε ανοιχτά για τις ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε από τους δυο σας.2

Βοηθώντας τα παιδιά σας να καταλάβουν

Αν έχετε παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, ίσως να είναι δύσκολο να τους μιλήσετε για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Όπως συμβαίνει και στους ενήλικες, τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν διάφορες αντιδράσεις. Μπορεί να νιώσουν φόβο ή θυμό ή ανησυχία. Μπορεί ακόμα και να προσπαθήσουν να αποφύγουν το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης. Όποια κι αν είναι η ηλικία τους, προσπαθήστε να τους εξηγήσετε, ώστε να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το τι μπορούν να περιμένουν από εσάς και πώς η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού θα επηρεάσει τη δική σας, αλλά και τη δική τους καθημερινή ρουτίνα. Αυτό θα τα βοηθήσει να δείχνουν κατανόηση όταν δεν νιώθετε καλά, λόγω της θεραπείας που ακολουθείτε για τον καρκίνο του μαστού.3

Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε την ιατρική σας ομάδα σχετικά με δίκτυα υποστήριξης για την οικογένειά σας και τον σύντροφό σας. Θα μπορέσουν να σας παραπέμψουν κατάλληλα για μία πιο αποτελεσματική επικοινωνία.

Βοηθώντας τα παιδιά σας να καταλάβουν

Εάν έχετε παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, μπορεί να είναι δύσκολο να τους μιλήσετε για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Όπως και με τους ενήλικες, τα παιδιά ενδέχεται να εμφανίσουν διάφορες αντιδράσεις. Μπορεί να αισθάνονται φόβο ή θυμό ή άγχος. Μπορούν ακόμη και να προσπαθήσουν να αποφύγουν αυτό το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης.

Όποια και αν είναι η ηλικία τους, προσπαθήστε να τους εξηγήσετε, ώστε να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορούν να περιμένουν από εσάς και πώς η θεραπεία του καρκίνου του μαστού θα επηρεάσει τη δική σας αλλά και τη δική τους καθημερινή ρουτίνα.

Αυτό θα βοηθήσει στην κατανόηση όταν δεν αισθάνεστε καλά λόγω της θεραπείας που παίρνετε για καρκίνο του μαστού.3
Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε την ιατρική σας ομάδα σχετικά με τα δίκτυα υποστήριξης για την οικογένειά σας και τον σύντροφό σας. Θα είναι σε θέση να σας παραπέμψουν κατάλληλα για πιο αποτελεσματική επικοινωνία.

Βιβλιογραφικές παραπομπές

  1. Lally RM, Brooks C. J Cancer Educ. 2016;31(4):626-32.
  2. https://www.breastcancercare.org.uk/information-support/facing-breast-cancer/living-beyond-breast-cancer/coping-emotionally/relationships-familly [Τελευταία επεξεργασία Δεκέμβριος 2016].
Κατεβάστε

Φυλλάδιο

PDF - 796 Kb