Εργασία και καρκίνος του μαστού: Μπορεί να γίνει πιο εύκολη

Η εργασία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας του ατόμου.1 Ως ασθενής που αντιμετωπίζει τον καρκίνο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για σας να συνεχίσετε να εργάζεστε, ακόμη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μπορεί να νιώθετε ότι η εργασία είναι κομμάτι της ταυτότητάς σας, ένας λόγος για να αισθάνεστε περήφανη και ότι είστε μέλος της κοινωνίας. Μπορεί ακόμη και να είναι ένας λόγος για να σηκωθείτε το πρωί απ’ το κρεβάτι και να προγραμματίσετε τη μέρα σας. Ενδεχομένως να σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό βάρος της νόσου.2 

Ωστόσο, μπορεί να σας αγχώνουν ορισμένες δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε στην εργασία σας και σχετίζονται με την ασθένειά σας. Ορισμένα ερωτήματα που μπορεί να σας απασχολούν είναι: «Θα γίνουν κάποιες αλλαγές στην εργασία μου για να διευκολυνθώ;», «Θα είμαι εξίσου αποδοτική με τους άλλους;», «Θα κάνουν διακρίσεις εναντίον μου;». Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα. 

 

Ζητήστε υποστήριξη

 

Οι ασθενείς με καρκίνο τελούν υπό καθεστώς προστασίας στην εργασία τους. Πράγματι, πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει νόμους περί ισότητας, οι οποίοι καθιστούν παράνομες τις διακρίσεις εναντίον ενός ατόμου εξαιτίας της ασθένειάς του.3-7 Εκτός από το γεγονός ότι δεν μπορείτε να απολυθείτε εξαιτίας της ασθένειάς σας, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε εύλογες προσαρμογές από τον εργοδότη σας.8 Ανάλογα με την κατάσταση και τους πόρους της εταιρείας, οι προσαρμογές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρακτικές αλλαγές (όπως ευέλικτο ωράριο εργασίας, επιπλέον διαλείμματα ή προσαρμοσμένος σταθμός εργασίας κ.λπ.) καθώς και αλλαγές που σχετίζονται με τη φύση της εργασίας (όπως η προσαρμογή των ετήσιων στόχων και η απαλλαγή από κουραστικές ή στρεσογόνες εργασίες).8 Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συνεργαστείτε με τον εργοδότη σας και να αφιερώσετε όσο χρόνο χρειάζεστε για να σκεφτείτε τι θα είχε μεγαλύτερη αξία για σας! 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για όσα μπορούν να γίνουν για να διευκολυνθείτε στον χώρο εργασίας σας, αλλά δεν είστε βέβαιοι για τα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εργοδότη ή τον προϊστάμενο του τμήματος διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, ακολουθούν μερικές χρήσιμες ερωτήσεις με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε9: 

  • Ποιες τακτικές ακολουθεί ο εργοδότης μου, οι οποίες ισχύουν για την περίπτωσή μου, και πού μπορώ να τις βρω;   
  • Εάν δεν έχω τη δυνατότητα να εργαστώ, δικαιούμαι κάποιο επίδομα ασθένειας από το κράτος ή την εταιρεία;  
  • Μπορούμε να συμφωνήσουμε τι θα πούμε στα άτομα της εταιρείας σχετικά με τον καρκίνο και πώς αυτό θα επηρεάσει την εργασία μου;   

Ωστόσο, αυτή καθαυτή η ενημέρωση του εργοδότη και των συνεργατών σας σχετικά με την κατάστασή σας μπορεί να αποδειχθεί μια αρκετά αγχωτική διαδικασία. Έχετε σκεφτεί να ζητήσετε συμβουλές από τον ογκολόγο ή τον γιατρό εργασίας της εταιρείας σας για να προετοιμαστείτε καλύτερα γι’ αυτές τις συζητήσεις; Αυτός θα σας καθησυχάσει και θα σας δώσει φυλλάδια, τα οποία θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις, χωρίς να πελαγώνετε. 

 

Φροντίστε τον εαυτό σας

 

Η εξισορρόπηση των ιατρικών ραντεβού με την εργασία απαιτεί μεγάλο κομμάτι από τη σκέψη σας, ενώ ακόμη και το γεγονός ότι χρειάζεται να εργαστείτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας μπορεί να σας φορτώσει με άγχος. Εάν νιώθετε ότι πρέπει να μειώσετε το στρες σας, μια καλή ιδέα θα ήταν να διαμορφώσετε τον χώρο εργασίας με βάση τον χαρακτήρα σας. Φυτά, φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων ή αποφθέγματα που σας εμπνέουν, όλα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο άνετα. Μπορούν επίσης να σας φανούν χρήσιμες κάποιες τεχνικές μείωσης του στρες, όπως οι ασκήσεις αναπνοής και ο διαλογισμός ή να αποφασίσετε να αποσυνδεθείτε για λίγο από το περιβάλλον ακούγοντας χαλαρωτική μουσική ή podcast.10 

Και αν αισθανθείτε πίεση να αποδώσετε εξίσου καλά με πριν ή να συγκριθείτε με τους συναδέλφους σας, θυμηθείτε ότι αυτό που περνάτε δεν είναι λίγο. Είστε μια γυναίκα με τεράστια δύναμη και κουράγιο. Επομένως, δεν έγινε και κάτι αν προσωρινά δεν πετυχαίνετε τους στόχους σας στο έπακρο. Τα επαγγελματικά όρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς επαγγελματικού περιβάλλοντος, καθώς συχνά δυσκολευόμαστε να πούμε όχι σε συγκεκριμένους τύπους αιτημάτων. Εάν ισχύει αυτό στην περίπτωσή σας, μη διστάσετε να εξασκηθείτε στο να λέτε «όχι» με επαγγελματικό τρόπο11, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας την παρακάτω πρόταση σε διάφορες παραλλαγές: «Εκτιμώ πολύ που σκεφτήκατε εμένα για το συγκεκριμένο project, αλλά το πρόγραμμά μου είναι λίγο βεβαρημένο αυτήν την εβδομάδα και αμφιβάλλω αν θα έχω τη δυνατότητα να σας το παραδώσω εγκαίρως.» 

Οι επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στη γνωστική λειτουργία μπορούν επίσης να εντείνουν το στρες σας. Εάν παρουσιάζετε απώλεια μνήμης ή έλλειψη συγκέντρωσης (γνωστά και ως παρενέργειες «χημειο-εγκεφάλου»), η οργάνωση και οι υγιείς συνήθειες είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνετε αποτελεσματική στην εργασία σας12: ορισμένες λύσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι να αντιστοιχίσετε κάθε αντικείμενο με ένα συγκεκριμένο μέρος, να δημιουργήσετε λίστες ελέγχου με καθημερινές υπενθυμίσεις και να σεβαστείτε την ανάγκη σας για ύπνο. 

Σε κάθε περίπτωση, να απευθύνεστε πάντα στον γιατρό σας για ιατρικές συμβουλές. 

 

Διαχείριση συζητήσεων

 

Η απόφαση να μιλήσετε στους συναδέλφους σας για την κατάστασή σας είναι προσωπική, καθώς εσείς αποφασίζετε πόσα θέλετε να μοιραστείτε.13 Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να αντιδράσουν με μη αναμενόμενους τρόπους και καλό θα είναι να αναμένετε αυτές τις αντιδράσεις. 

Μην ξεχνάτε ότι φιλία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάποιος πρέπει να γνωρίζει τα πάντα, καθώς έχετε πάντα το δικαίωμα να βάζετε όρια. Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τις άβολες ερωτήσεις είναι να συνειδητοποιήσετε τα θέματα που είναι ευαίσθητα για εσάς.14 Για να το κάνετε αυτό, δημιουργήστε μια λίστα με ζητήματα για τα οποία δεν θέλετε να μιλήσετε και σχεδιάστε τις απαντήσεις σας για να αλλάξετε θέμα ή να τερματίσετε τη συζήτηση. Μια πρόταση που έχετε προετοιμάσει εκ των προτέρων, όπως «Εκτιμώ το ενδιαφέρον σου, αλλά δεν αισθάνομαι πολύ άνετα να μιλήσω γι’ αυτό», μπορεί να σας φανεί χρήσιμη για να απομακρυνθείτε γρήγορα από άβολες καταστάσεις. Και αν οι άλλοι σας λένε «χαμογέλα και λίγο», θυμηθείτε ότι δεν ζείτε για τους ευχαριστείτε και ότι έχετε το δικαίωμα να μη χαμογελάσετε καθόλου όλη τη μέρα. 

Στην απίθανη περίπτωση που θα έρθετε αντιμέτωπη με σχόλια που μπορεί να σας δυσαρεστήσουν ή ακόμα και να σας πληγώσουν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απαντήσετε αμέσως χωρίς να τα χάσετε. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να μάθετε ορισμένες απαντήσεις για την αντιμετώπιση της μικροεπιθετικότητας15. Προτάσεις όπως «Μπορείς μου πεις τι εννοείς ακριβώς με αυτό;» ή «Έλα τώρα, είσαι πολύ έξυπνος για να πεις κάτι τόσο προσβλητικό / κάτι που δείχνει τέτοια άγνοια.», μπορούν σας βοηθήσουν να κρατήσετε ψηλά το κεφάλι, επισημαίνοντας παράλληλα πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι τα σχόλια του συνομιλητή σας. Οι καταστάσεις αυτές είναι ευτυχώς εξαιρετικά σπάνιες, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του μαστού δεν αντιμετωπίζουν καμία διάκριση στην εργασία τους, ενώ πολλές βρίσκουν ιδιαίτερα χρήσιμες τις αντιδράσεις των εργοδοτών και των συναδέλφων τους.16, 17 

Η εργασία κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι δύσκολη και απρόβλεπτη, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να διστάσετε να ζητήσετε άδεια αν το θέλετε. Εάν ωστόσο αποφασίσετε να συνεχίσετε να εργάζεστε, θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνη σας και ότι υπάρχουν λύσεις που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια επαγγελματική ζωή που σας γεμίζει. 

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτήν την ιστοσελίδα δεν έχουν ως σκοπό να υποκαταστήσουν τις συμβουλές από τους επαγγελματίες. Παρακαλούμε να συμβουλεύεστε πάντα έναν επαγγελματία υγείας όταν χρειάζεστε συμβουλές υγείας.

Βιβλιογραφικές παραπομπές

  1. Rasmussen DM, Elverdam B. Psychooncology. 2008; 17(12):1232-8.
  2. https://workingwithcancer.co.uk/content/files/Working-With-Cancer-Best-Practice-Guide-for-Colleagues-Jan-2020.pdf (Last accessed: September 2021)
  3. https://www.gov.uk/guidance/equality-act-2010-guidance (Last accessed: September 2021)
  4. https://www.nidirect.gov.uk/articles/protection-against-disability-discrimination (Last accessed: September 2021)
  5. https://www.ada.gov/ (Last accessed: September 2021)
  6. https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1137 (Last accessed: September 2021)
  7. https://humanrights.gov.au/sites/default/files/GPGB_disability_discrimination.pdf (Last accessed: September 2021)
  8. https://www.macmillan.org.uk/cancer-information-and-support/impacts-of-cancer/work-and-cancer/reasonable-adjustments (Last accessed: September 2021)
  9. https://cdn.macmillan.org.uk/dfsmedia/1a6f23537f7f4519bb0cf14c45b2a629/802-source/questions-to-ask-about-work-and-cancer?_ga=2.181565031.1195570151.1627395372-1750778766.1627395372 (Last accessed: September 2021)
  10. https://www.cancerandcareers.org/en/at-work/back-to-work-after-cancer/relieving-stress (Last accessed: September 2021)
  11. https://www.cancerandcareers.org/en/at-work/back-to-work-after-cancer/setting-professional-boundaries (Last accessed: September 2021)
  12. https://www.cancercare.org/publications/70-coping_with_chemobrain_keeping_your_memory_sharp (Last accessed: September 2021)
  13. https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/be-healthy-after-treatment/returning-to-work-after-cancer-treatment.html (Last accessed: September 2021)
  14. https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/telling-others-about-your-cancer.html (Last accessed: September 2021)
  15. https://dianegoodman.com/wp-content/uploads/2020/05/Responding-to-Microaggressions-and-Bias-Goodman.pdf (Last accessed: September 2021)
  16. Molina Villaverde R et al. Occupational medicine. 2008; 58: 509-511.
  17. Bouknight R et al. Journal of clinical oncology. 2006; 24(3): 345-353.