Η πρόσληψη των σωστών τροφών συμβάλλει σε ένα υγιέστερο παρουσιαστικό

Υγιεινή διατροφή

Πιθανότατα, έχετε ακούσει πολλά σχετικά με την υγιεινή και σωστή διατροφή. Οι συμβουλές για μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί μερικές φορές να είναι αντιφατικές, ειδικά για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Να θυμάστε πάντα ότι η υγιεινή διατροφή στη διάρκεια της θεραπείας και μετά από αυτήν έχει μεγάλη σημασία. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς αισθάνεστε και στο πόση ενέργεια έχετε, καθώς και να επιδράσει στη γενική σας ευεξία.1 Παρόλο που οι συμβουλές διαφέρουν ανάλογα με το άτομο, κατά κανόνα οι ειδικοί συμφωνούν σε ορισμένες γενικές αρχές στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες:2

  • Αυξήστε την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής άλεσης.
  • Μειώστε την πρόσληψη λίπους.
  • Μειώστε στο ελάχιστο την πρόσληψη παστών και καπνιστών τροφίμων.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Διατηρείτε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε ήπια επίπεδα.

Κατά τη θεραπεία

Οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού μπορούν να έχουν διάφορες παρενέργειες και η ένταξη σωστών διατροφικών συνηθειών σε ένα αυστηρό θεραπευτικό πρόγραμμα μπορεί να αποδειχτεί αληθινή πρόκληση. Οι διατροφικές σας συνήθειες και η όρεξή σας ενδέχεται επίσης να αλλάξουν λόγω της θεραπείας. Μία χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία – όλες αυτές οι μέθοδοι αντιμετώπισης – μπορούν να έχουν αντίκτυπο στο πώς νιώθετε.3

Ανατρέξτε στις παρακάτω συμβουλές, για να τηρήσετε μία υγιεινή διατροφή που θα σας βοηθήσει να νιώθετε καλύτερα.3

  • Αν δεν μπορείτε να τρώτε πάντα τακτικά κανονικά γεύματα, σκεφτείτε να παίρνετε κάτι πρόχειρο μαζί σας, ώστε να μπορείτε να φάτε ενώ είστε σε κίνηση.
  • Αν δεν έχετε όρεξη να φάτε, τρώτε μικρότερα γεύματα ή κάτι πρόχειρο αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας.
  • Τα ροφήματα, ταsmoothies, οι σούπες ή άλλες υγρές τροφές είναι μία εναλλακτική λύση, αν δεν έχετε επιθυμία για στερεές τροφές.

Σε κάθε περίπτωση, μιλήστε στον γιατρό ή στους γιατρούς σας για οποιεσδήποτε παρενέργειες οι οποίες επηρεάζουν την όρεξή σας, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία, έμετος ή στοματικά έλκη. Υπάρχουν διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές οι οποίες πιθανώς θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις συγκεκριμένες παρενέργειες.3

Ίσως διαπιστώσετε ότι το σωματικό σας βάρος άλλαξε και ότι πήρατε ή χάσατε κιλά. Κατά την ανάρρωση, προσπαθήστε να διατηρήσετε ή να αποκτήσετε ένα υγιές βάρος. Σύμφωνα με τα ευρήματα ορισμένων ερευνών, η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με δυσμενέστερη έκβαση για ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Συνεπώς, οι καλές διατροφικές συνήθειες πρέπει να είναι μία καθημερινή συνήθεια στη διάρκεια της ανάρρωσής σας, όπως και η κάποιου βαθμού σωματική δραστηριότητα, καθώς αυτά τα δύο μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώθετε όσο το δυνατόν καλύτερα.2,4

Να θυμάστε, παρόλο που οι καλές διατροφικές συνήθειες είναι σημαντικές στη διάρκεια της θεραπείας, δεν θα πρέπει να πιεστείτε και να κάνετε απότομες αλλαγές: χρησιμοποιήστε την κρίση σας και εντάξτε σταδιακά στη διατροφή σας οποιεσδήποτε αλλαγές.

Βιβλιογραφικές παραπομπές

  1. https://www.breastcancercare.org.uk/information-support/facing-breast-cancer/living-beyond-breast-cancer/your-body/diet-breast-cancer-0 [Τελευταία επεξεργασία Δεκέμβριος 2016].
  2. https://www.hopkinsmedicine.org/breast_center/treatments_services/nutrition.html [Τελευταία επεξεργασία Δεκέμβριος 2016].
  3. https://www.breastcancercare.org.uk/information-support/facing-breast-cancer/living-beyond-breast-cancer/your-body/diet-during-treatment-breast-cancer [Τελευταία επεξεργασία Ιούνιος 2017].
  4. Champ CE, et al. Int J Breast Cancer. 2012;2012:506868.
Κατεβάστε

Φυλλάδιο

PDF - 796 Kb