- Αρχική
- ζώντας με τον καρκίνο του μαστού
- ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ
- Αγαπήστε το σώμα σας, απολαύστε τις ιδιωτικές σας στιγμές
Αγαπήστε το σώμα σας, απολαύστε τις ιδιωτικές σας στιγμές
Ξανανιώστε άνετα με το σώμα σας
Ορισμένες γυναίκες ίσως να αισθάνονται λιγότερο άνετα με το σώμα τους λόγω των φυσικών αλλαγών, ιδίως μετά από μια χειρουργική επέμβαση μαστού. Ενδέχεται να υπάρξει κάποια απώλεια αίσθησης στο στήθος όπου έγινε η επέμβαση. Άλλες θεραπείες ενδέχεται να αλλάξουν τα επίπεδα ορμονών στον οργανισμό σας και να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας επιθυμία και/ή ανταπόκριση.1 Για παράδειγμα, μπορεί να περνάτε παροδική τεχνητή εμμηνόπαυση αν έχετε καρκίνο του μαστού θετικό σε υποδοχείς οιστρογόνων και λαμβάνετε ορμονοθεραπεία. Η κολπική ξηρότητα που προκύπτει και άλλα συμπτώματα μπορεί να καταστήσουν οδυνηρή ακόμα και τη σκέψη της σεξουαλικής επαφής.2 Ανεξάρτητα από όλες τις αλλαγές που βιώνετε, το να μάθετε να αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας έχει κρίσιμη σημασία.
Αποκαταστήστε τη σεξουαλική οικειότητα
Ο καρκίνος του μαστού δεν θα επηρεάσει μόνο τη δική σας ζωή, αλλά και τις ζωές των ατόμων στο στενό σας περιβάλλον, κυρίως του συντρόφου σας.
Είτε βρίσκεστε σε μία μακροχρόνια σχέση είτε ξεκινάτε με έναν νέο σύντροφο, η αποκατάσταση της σεξουαλικής επαφής μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους και να πάρει χρόνο.
Προσπαθήστε να είστε υπομονετική, δώστε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας και τον σύντροφό σας προκειμένου να νιώσετε άνετα με αυτήν τη νέα κατάσταση. Μιλήστε για το πώς νιώθετε, για τις ανάγκες σας ή τις προσδοκίες σας, αλλά αφήστε και τον σύντροφό σας να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα. Είναι σημαντικό. Με αυτήν την ειλικρινή συζήτηση, θα ενισχύσετε τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ σας.3 Ίσως ανακαλύψετε ότι ο σύντροφος σας δεν θέλει να αναφέρει το θέμα ή να πάρει την πρωτοβουλία για την σεξουαλική επαφή επειδή φοβάται μήπως σας αναστατώσει ή σας πληγώσει.4 Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για τη σεξουαλική επαφή στην παρούσα φάση, μπορεί να θέλει και να χρειάζεται οικειότητα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε την οικειότητα σε μια σχέση, όπως οι εξής:
- Σχεδιάστε μια εκδρομή το σαββατοκύριακο
- Βγείτε ραντεβού
- Προγραμματίστε ρομαντικές βραδιές στο σπίτι
- Κρατηθείτε χέρι-χέρι
- Περάστε μαζί ποιοτικό χρόνο
- Κάντε μαζί περιπάτους
Μιλήστε στον σύντροφό σας
Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ανησυχία για τη σεξουαλική σας ζωή στη διάρκεια της θεραπείας και μετά από αυτήν. Συζητήστε με τον σύντροφό σας για τα πράγματα που σας κάνουν ή δεν σας κάνουν να νιώθετε άνετα. Ο σύντροφός σας μπορεί να προβληματίζεται για το πώς να εκφράσει την αγάπη του σωματικά και συναισθηματικά μετά τη θεραπεία ή ίσως να περιμένει απλώς να κάνετε εσείς την πρώτη κίνηση.4 Μιλήστε με ειλικρίνεια για το πώς νιώθετε και το τι θέλετε. Κάτι που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο σύντροφός σας είναι εκεί για εσάς. Ο καθένας σας αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση με τον δικό του τρόπο, αλλά θα πρέπει να είστε ενωμένοι για να στηρίξετε ο ένας τον άλλον.5 Να θυμάστε, η επικοινωνία έχει κρίσιμη σημασία. Αναζητήστε συμβουλές και υποστήριξη για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας. Η συζήτηση με τον γιατρό σας ή με άλλα μέλη της ιατρικής ομάδας που σας παρακολουθεί είναι μία καλή αρχή.
Αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων γονιμότητας
Αν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία, πιθανώς να ανησυχείτε για την ικανότητά σας να τεκνοποιήσετε μετά το πέρας της θεραπείας. Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας και της ορμονοθεραπείας, ενδέχεται πράγματι να προκαλέσουν πρόωρη εμμηνόπαυση και να οδηγήσουν σε μειωμένη γονιμότητα.6
Και πάλι, μην διστάζετε να συζητήσετε με τον γιατρό σας οποιεσδήποτε απορίες έχετε σχετικά με τη γονιμότητα. Σύμφωνα μάλιστα με τις συστάσεις των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών, οι γιατροί θα πρέπει να διεξάγουν μια συζήτηση, το νωρίτερο δυνατόν, με κάθε ασθενή σε αναπαραγωγική ηλικία για τον κίνδυνο στειρότητας από τη νόσο και/ή τη θεραπεία και για το πόσο επιθυμεί η ασθενής να αποκτήσει παιδιά μετά τον καρκίνο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λάβετε μια ενημερωμένη απόφαση στο πλαίσιο διατήρησης της αναπαραγωγής.7
References
- https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/living-as-a-breast-cancer-survivor/body-image-and-sexuality-after-breast-cancer.html [Τελευταία επεξεργασία Ιούνιος 2017].
- https://www.cancer.gov/types/breast/breast-hormone-therapy-fact-sheet#q6 q6 [Τελευταία επεξεργασία Ιούνιος 2017].
- https://www.breastcancercare.org.uk/sites/default/files/publications/pdf/bcc120_in_it_together_web.pdf [Τελευταία επεξεργασία Ιούνιος 2017].
- https://www.breastcancercare.org.uk/sites/default/files/publications/pdf/bcc120_in_it_together_web.pdf [Τελευταία επεξεργασία Ιούνιος 2017].
- https://ww5.komen.org/uploadedFiles/_Komen/Content/About_Breast_Cancer/Tools_and_Resources/Fact_Sheets_and_Breast_Self_Awareness_Cards/What's%20Happening%20to%20the%20Woman%20I%20Love.pdf [Τελευταία επεξεργασία Ιούνιος 2017].
- https://www.bcna.org.au/news/2017/01/cancer-australia-recommendations-highlight-importance-of-fertility-discussions-before-breast-cancer-treatment/ Τελευταία επεξεργασία Νοέμβριος 2017].
- https://www.google.fr/ Lambertini, M, et al. BMC Med. 2016;14:1.
Φυλλάδιο
PDF - 1 b